Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Compassieprijs 2012 naar sportwereld 5 april 2012

door: Roelof Jan Vochteloo | 5 april 2012

Donderdag 5 april is in de Mozes & Aäronkerk in Amsterdam de Compassieprijs 2012 uitgereikt aan Ambrose Ongwen van Peace beyond Borders. “De prijs is bedoeld voor mensen die weten te verbinden en harten weten te verzachten. Vorig jaar ging het om het gebied Kunst & Cultuur, dit jaar richten we ons op Sport & Beweging”, aldus jurylid Monica Neomagus.

Neomagus is stafmedewerker educatie van het Mozeshuis Amsterdam en lid van de zeven koppen tellende jury van de Compassieprijs 2012. “De prijs is een onderdeel van de internationale beweging Handvest voor Compassie. Deze beweging ontstond nadat de Britse schrijfster Karen Armstrong in 2008 de Amerikaanse TED-Award won voor haar inzet om compassie weer in het hart van de religies en van de maatschappij te krijgen. In Nederland zijn vele initiatieven op het gebied van compassie. Als je naar de steden kijkt, dan zie je dat ze er in Amsterdam, Leiden, Arnhem, Groningen, Hoogeveen en Gorkum erg actief mee bezig zijn.”

Bright O’Richards
De Compassieprijs werd vorig jaar voor het eerst uitgereikt en ging toen naar theatermaker Bright O’Richards, omdat de jury van mening was dat zijn toneelstuk ‘As I Left my Father’s House de compassie’ in de samenleving bevorderde. Dit jaar koos de organisatie voor het terrein Sport & Bewegen, om te benadrukken dat sport mensen zo goed kan verbinden en om tegenwicht te bieden aan de negatieve berichten over onder andere hooligans en matchfixing. Dat 2012 een olympisch jaar is heeft ook bijgedragen aan de keuze van Neomagus en de anderen.

Liefst dertien initiatieven maakten kans op de prijs. Alle initiators zijn aangedragen door anderen, waarna de jury besloot om alle geschikte inzendingen te nomineren. Eric van den Burg - de Amsterdamse wethouder voor Sport - maakte de uiteindelijke winnaar Ambrose Ongwen van Peace beyond Borders bekend. Zie hier voor meer informatie over het winnende project.

Greep

Eén van de genomineerden was Dennis van der Zeijden (zie www.dennisvanderzeijden.nl), die na een onderbeenamputatie en een chemokuurbehandeling in 2009 een foundation oprichtte die zichzelf als doel stelt om mensen met een fysieke beperking te motiveren en te stimuleren om te bewegen. Ook genomineerd is de Stichting Deventer Sportploeg (zie www.deventersportploeg.nl) die zich inzet om mensen met een verstandelijke beperking deel te laten nemen aan verschillende sporten in de stad. De laatste van de greep uit het rijtje met voorbeelden van genomineerden is Mustapha El Barbari (zie www.goforitwellness.nl), die als ex-Europees kampioen veel jongeren aan het kickboksen heeft gekregen en in de Meppeler gemeenschap een belangrijke rol vervult op het gebied van integratie.

De overige genomineerden zijn:
• Dennis Gebbink - Sportclub Only Friends (www.onlyfriends.nl)
• Ewald van Kouwen – Stichting Positief Coachen (www.positiefcoachen.nl)
• Lucia Rijker (www.luciarijker.net)
• Mohammed Allach – MStars (www.maroquistars.nl)
• Petra van Berk – Sportschool Fit4U (www.fit4U-gorinchem.nl)
• Abdellah Ahrouch – Spirit (www.spirit.nl) & Tessa Blom – Altra (www.specialheroes.nl) & Ciska Fessl – KNVB District West
• Paul Verweel – Utrechtse School voor Bestuur en Organisatie (www.swpbook.com/auteurs/99)
• Marian Wensink – Stichting Budosport Arnhem (www.budosportarnhem.nl)
• Rob van Sprang – Vaders Actief (www.vaders-actief.nl)

Voor meer informatie: www.handvestvoorcompassie.nl

« terug

Reacties: 1

-
05-04-2012
Mooi dat derden toch weer de verbindende waarde van sport weten te waarderen, ondanks de afgelopen weken weer (te) prominente interne strijd. En wat zeggen we dan? Adel verplicht... Sandra Meeuwsen

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst