Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Studenten bedenken formats voor sportshows op tv 29 maart 2012

door: Leo Aquina | 29 maart 2012

De zevende editie van de SM&O Summit op de Hogeschool van Amsterdam heeft als thema ‘Show me the Money’. Waar zit het grote geld in de sport? Een van de keynote sprekers op 25 april is Reinout Oerlemans, niet direct een sportondernemer maar wel iemand die met Eyeworks Sport wist waar het geld te halen was. Taaldocent Jan Luitzen paste zijn lesprogramma erop aan en liet de studenten in het kader van het vak creatief en zakelijk schrijven ‘sportieve’ TV-formats bedenken. De ideeën worden op de summit aan Oerlemans gepresenteerd.

Het vak creatief en zakelijk schrijven staat in het tweede jaar van de opleiding SM&O op het programma. “Het domein Bewegen, Sport en Voeding waar SM&O deel van uitmaakt, besteedt veel aandacht aan taalbeheersing”, aldus Luitzen. “Natuurlijk staat de praktische kant van de sport voorop, maar het goed en zorgvuldig kunnen formuleren – zowel mondeling als op papier – is ook belangrijk.”

In het eerste jaar krijgen de studenten een toets taalbeheersing en als zij die niet halen, spijkert Luitzen ze bij op het gebied van spelling, grammatica en stijl. “Daarna zijn we streng. Ook bij andere vakken geven we een werkstuk terug aan de student als na één bladzijde blijkt dat het taaltechnisch onvoldoende is. De student moet dat eerst in orde maken voordat het inhoudelijk wordt nagekeken. Taalbeleid werkt alleen als het opleidingsbreed wordt gedragen.”

In het tweede jaar volgen alle studenten het vak creatief en zakelijk schrijven. Naast spelling en grammatica en stijl komen daarin de innerlijke en de uiterlijke structuur van een tekst aan bod. Normaal gesproken richt het vak zich uitsluitend op zakelijke brieven en het schrijven van beleidsnotities en rapportages, maar dit jaar buigen zij zich dus óók over het op papier zetten van een TV-format.

“We wilden Reinout Oerlemans graag op de summit hebben, zodat hij – geïnterviewd door dagvoorzitter Ad van Liempt – zijn succesvolle ondernemersverhaal zou kunnen vertellen. Daar zou de sportwereld immers van kunnen leren”, vertelt Luitzen. “Maar dergelijke grote namen haal je niet zomaar binnen. Eigenlijk was ieder geldbedrag dat we hem konden bieden op voorhand al een lachtertje, vonden we zelf, daarom hebben we het omgedraaid. Waarom zou het voor Oerlemans interessant zijn om op de summit te komen? Zo ontstond het idee van die TV-formats.”

Het vak creatief en zakelijk schrijven bestaat uit zeven lessen, waarvan de eerste vijf zoals gebruikelijk zijn gewijd aan zaken die een sportondernemer in de praktijk nodig heeft: zakelijke brieven, beleidsnotities en rapportages. ”In de laatste twee lessen zijn we met de TV-formats aan de slag gegaan”, aldus Luitzen. “De studenten brachten in de praktijk wat ze hadden geleerd. In de zesde les moesten ze alleen of met zijn tweeën een bestaand TV-format voor een realityshow of een talentenjacht presenteren. Als je het zelf gaat maken, moet je natuurlijk wel weten hoe zoiets in het algemeen wordt opgebouwd, waaraan het concept moet voldoen. Wat is het basisidee en hoe breng je dat helder en to-the-point onder woorden? Op welke trends is het gebaseerd? Bij welke omroep wordt het uitgezonden? Wat is de doelgroep en niet onbelangrijk: waar zitten de verdienmomenten?”

Toen de studenten ongeveer wisten waaraan een TV-format standaard moest voldoen, moesten zij voor de zevende les helemaal zelf aan de slag. Daar kwamen alle vaardigheden van het creatief en zakelijk schrijven uitgebreid aan bod. “Ze moesten een gestructureerde tekst schrijven en op basis daarvan een presentatiepitch voor de rest van de klas houden en daarbij werden ze beoordeeld op structuur, creativiteit, originaliteit en haalbaarheid, maar ook op grammatica en stijl. Net als een zakelijke tekst staat of valt zo’n idee met een degelijk schema en een goede opbouw”, legt Luitzen uit. Veel Nederlandse voorbeelden van realityshows of talentenjachten met sport in de hoofdrol kent Luitzen niet. “Er is in Amerika geloof ik wel eens een soort talentenjacht voor boksers op TV geweest en een programma waar ze op zoek gingen naar de beste coach en sportmanager, maar veel meer kan ik er niet noemen” Het komt dus aan op de creativiteit van de studenten, maar die is er volop. “Er is zelfs een groepje dat een soort sportcomedy heeft bedacht. Er zitten echt heel leuke ideeën tussen.”

Op de summit zelf zal dagvoorzitter Ad van Liempt van tevoren alvast een aantal formats selecteren die op het podium met Oerlemans en de studenten worden besproken. “Ze mogen het zelf toelichten en pitchen op het podium”, vertelt Luitzen. “Dat gaan ze vol enthousiasme doen, want ze hopen natuurlijk dat hún idee wordt uitverkoren.” In het licht van het motto Show me the Money vroegen de studenten al wat er in dat geval met eventuele opbrengsten zou gebeuren. Die vraag is vooralsnog wat voorbarig. Luitzen: “Vanuit de opleiding willen we er in ieder geval voor zorgen dat de betrokken studenten de mogelijkheid krijgen om bijvoorbeeld in het kader van een stage mee te werken aan een project als het tot uitvoering van hun format komt. Op de dag zelf wel gaan we dat met Oerlemans natuurlijk uitgebreid bespreken.”

Voor meer informatie: klik hier

« terug

Reacties: 1

-
29-03-2012
Nike is momenteel bezig met het uitrollen van een tv format rondom het zoeken van voetbaltalenten. Een global show, waarbij trainingstages te winnen zijn bij de beste voetbalclubs. Facebook wordt gebruikt voor aanmeldingen / PR. (https://www.facebook.com/nikefootball) Ik verwacht dat de tv uitzendingen eind april / mei starten. Ik blijf Nike's marketing keer op keer geweldig vinden :) Marloes Voskuilen

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst