Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Zuidloves2move activeert jongeren in Rotterdam-Zuid 21 juli 2011

door: Richard Geeve | 21 juli 2011

In de Rotterdamse deelgemeentes Feijenoord, Charlois en IJsselmonde is de campagne Zuidloves2move van start gegaan. Diverse sportstimulerende organisaties hebben de handen ineen geslagen om de jeugd en hun ouders meer aan het bewegen te krijgen.

In september 2008 presenteerde de gemeente Rotterdam plannen voor een nieuw Stadionpark. Deze locatie – waarover nog steeds geen beslissing is genomen – moet een omgeving worden met een sportief karakter rondom het nieuwe stadion van Feyenoord. “In 2008 zijn we gestart met een programma rondom het toekomstige Stadionpark”, vertelt Vick van der Put, communicatieadviseur van Zuidloves2move. “We willen een sportief gebied creëren voor de inwoners in Rotterdam-Zuid. Rotterdam heeft voor 2016 - in het kader van de olympische ambitie - als doelstelling om de sportparticipatie te vergroten. Zeventig procent van de bevolking moet minimaal één uur per maand aan beweging doen. Rotterdam-Zuid heeft 200.000 inwoners, waarvan bijna vijftig procent jeugd is. Je merkt een verjonging in Rotterdam-Zuid en dat is onze toekomst. Daarom willen we ze fitter maken.”

Zuidloves2move wordt georganiseerd door het Pact op Zuid, Sportstad Rotterdam en diverse sportieve partners zoals Rotterdam Sportsupport en Sport en Recreatie. De financiering ligt grotendeels in handen van het Pact op Zuid. Daarnaast zijn er budgetten van sportpartners die ook projecten organiseren om jongeren meer aan het bewegen te krijgen. De campagne richt zich specifiek op jongeren tussen de 16 en 24 jaar, een groep waar de sportuitval het grootst is. “Bij deze doelgroep is vooral de sportparticipatie van allochtone meisjes heel laag”, zegt Van der Put. “Een belangrijke reden dat ze niet bewegen, is dat de ouders het ook niet doen. Ze krijgen dan geen impuls. Fietsen is heel laagdrempelig en gezond maar dat zie je veel te weinig.”

In opdracht van Zuidlove2move hebben studenten van de Hogeschool Rotterdam onderzoek gedaan naar het sport- en beweeggedrag van Rotterdamse jongeren. En naar het antwoord op een nog belangrijker vraag: waarom sporten ze niet? Uit het onderzoek komt naar voren dat jongeren wel willen sporten, maar dan in hun eigen tijd. Ook vinden ze het leuk om dingen samen te doen met vrienden, dus ook bewegen. “Veel jongeren kennen het sportaanbod in hun omgeving niet. Op onze website bundelen we daarom de sportieve activiteiten van onze sportpartners”, aldus Van der Put. “We bieden een podium aan onze partners om hun evenementen te promoten en om jongeren te enthousiasmeren, om te bewegen. Daarnaast organiseren we ook zelf projecten. In samenwerking met Thuis Op Straat bijvoorbeeld Zumba Sundays, waar veel moeders en dochters samen naartoe gaan. Op zondag nemen ze dan deel aan een bewegingsactiviteit met opzwepende latin muziek en eenvoudige danspasjes. De animo onder de allochtone meisjes neemt toe, want uit het onderzoek blijkt dat ze wel willen bewegen als er maar geen jongens in de buurt zijn. Daarnaast worden er ook voetbal- en basketbalclinics in de deelgemeentes gegeven.”

Om de jongeren extra te motiveren, worden er verschillende rolmodellen ingezet zoals straatvoetbalkunstenaar Soufiane Touzani en artiesten van de rapgroep 1DUIDIG. Daarnaast wordt ook hulp van de jongeren zelf gevraagd. “Het verschil tussen deze campagne en andere projecten is dat de jeugd er nadrukkelijk bij betrokken is, ook bij de website en er is voldoende ruimte voor interactie door social media.” 

Voor meer informatie zie: www.zuidloves2move.nl

Video Soufiane loves 2 move

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst