Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Adviesbureau helpt sport en studie te combineren in de VS 31 maart 2011

door: Richard Geeve | 31 maart 2011

De Verenigde Staten, het beloofde land voor basketballers. Studeren en sporten gaat daar goed samen. Het Nederlandse adviesbureau UStudy begeleidt amateurbasketballers bij hun overstap ‘College Basketball’ in de Verenigde Staten.

Op vrijdagavond 15 april 2011 organiseert UStudy een voorlichtingsbijeenkomst voor jonge, ambitieuze basketballers. Scholieren en studenten kunnen zich oriënteren op een opleiding en een bijpassend basketbalteam in de Verenigde Staten vanaf augustus 2012. Voormalig basketballer Harvey Blom treedt deze avond op als gastspreker. Marina Meijer - de directrice van het onderwijsadviesbureau - studeerde na haar rechtenstudie in Nederland aan de University of Texas in Austin waar zij een masterdiploma Bestuurskunde behaalde. Daarna werkte ze onder andere als studieadviseur voor de Amerikaanse ambassade.

“Door mijn ervaring in het buitenland kwam ik erachter dat er weinig kennis in Nederland is over studeren in de Verenigde Staten”, zegt Meijer. “In 2005 heb ik UStudy opgericht om jonge mensen en hun ouders te informeren, adviseren en te begeleiden over de vele studiemogelijkheden in de VS. Zo ook jonge talentvolle sporters. In de VS is de combinatie van sporten en studeren veel beter geregeld. Er is veel belangstelling onder Nederlandse jongeren om in Amerika te sporten in combinatie met een vervolgstudie. UStudy biedt via showcases en clinics de mogelijkheid om in verschillende sporten kennis te maken met Amerikaanse trainingsmethoden en we geven voorlichting over sporten en studeren in de Verenigde Staten.”

Aanloop naar studeren en sporten in de VS
De combinatie studeren en sporten in het buitenland vergt de nodige voorbereidingen. Er zijn verschillende zaken die belangrijk zijn. Wat is het opleidingsniveau van de speler en wat zijn, zijn basketbalkwaliteiten? “Vroeg beginnen is het motto”, vertelt Meijer.“Een oriëntatie van van één tot anderhalf jaar is ideaal voor het vinden van het juiste basketbalteam, een sportbeurs of een andere financiering. De aanmeldingsprocedure bij een goede Amerikaanse school neemt ook tijd in beslag. De sporters worden het gehele traject persoonlijk begeleid. UStudy maakt een actieplan op maat voor de student. We bundelen de informatie en achtergrond van de jonge sporter en dan kijken we wat de mogelijkheden zijn. Iemand die een vmbo-opleiding volgt, komt in aanmerking voor een tweejarig Junior College. Hoe hoger de opleiding, hoe meer keuze er is uit de meer dan vierduizend colleges en universiteiten in de VS.

De scholier of student kan aangeven wat zijn wensen zijn. Wil hij gaan voor een bachelor diploma of blijft het bij een vrijblijvend oriëntatiejaar of semester?” Een belangrijke activiteit van UStudy is het presenteren van het sportdossier richting Amerikaanse coaches bij colleges die passen bij het niveau en profiel van de sporter. Een aantal passende opties worden gegenereerd, waaruit de sporter een keuze kan maken. Meijer: “Daarnaast zorgen we voor de praktische zaken. We adviseren de sporter om Amerikaans testen af te leggen, het maken van een sportfilmpje en we stellen samen een sportdossier op. Ook raden we ze aan om referenties vast te leggen, want je moet alles uit de kast halen om jezelf te promoten richting Amerikaanse coaches. We bieden ook hulp bij het vinden van eventueel een benodigde financiering van de studie en bij de visumaanvraag.  

De begeleiding na UStudy
Als de jonge sporters eenmaal in het vliegtuig zitten om de Grote Oceaan over te steken, dan begint het avontuur pas echt. UStudy is prominent aanwezig in de voorbereiding en bij het binnenkrijgen van de sporter in een college team. Als de student in de Verenigde Staten aankomt, dan krijgt hij met andere mensen te maken. “Sporters in Amerika krijgen een extra goede begeleiding. Ze wonen op een campus met andere studenten, dus ze integreren snel. De studenten krijgen daar een studiebegeleider en ze worden ook door coaches onder de hoede genomen, dus er is voldoende aandacht als ze tegen problemen oplopen. Ik heb het gelukkig nog niet meegemaakt dat een student eenmaal in de Verenigde Staten bij ons aanklopt met een probleem. De begeleiding is prima daar”, aldus Marina Meijer.

Showcases en clinics
Naast de algemene voorlichting en de persoonlijke adviezen organiseert UStudy jaarlijks ook showcases en clinics voor basketballers. De prestaties kunnen dan geëvalueerd worden door een Amerikaanse scout. De spelers weten dan of hun spel past in de Verenigde Staten – op welk niveau - en wat ze moeten verbeteren. Het adviesbureau van Marina Meijer organiseert op 18 en 19 augustus in Gent een showcase voor mannelijke basketbalspelers. Op zondag 2 oktober zijn de vrouwen aan de beurt in het Landstede Sportcentrum in Zwolle. “In september 2010 organiseerden we ook een succesvolle showcase. Er kwamen meer dan zestig spelers uit binnen- en buitenland op af en diverse jongens gaan vanaf dit jaar in Amerika studeren en basketballen.”

Er is meer dan alleen basketbal
UStudy heeft de laatste jaren veel sporters begeleid. Naast het basketbal plaatst het onderwijsadviesbureau ook actief sporters op andere Amerikaanse college sporten zoals:
soccer, veld- of ijshockey, tennis, honkbal, volleybal, waterpolo, golf en atletiek. De kosten om je te laten begeleiden door UStudy liggen de tussen de vijfhonderd- en drieduizend euro, afhankelijk van de wensen en behoeften van de klant.

Voor meer informatie zie: www.ustudy.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst