Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Met goeie hulp haal je de finish wel 28 januari 2010

door: Babette Dessing | 28 januari 2010

Stel, je bent geen geoefend wandelaar, maar je hebt wel altijd al mee willen doen aan de Vierdaagse. Dan organiseert KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland (KNBLO-NL) voor jou – en vele anderen - de ‘Via Vierdaagse’. Dat is een trainings- en begeleidingsprogramma dat de uitvalcijfers van Nederlands grootste wandelevenement moet verlagen en tevens moet gaan zorgen voor meer leden van de wandelbond.

Veel deelnemers beginnen aan de Vierdaagse van Nijmegen zonder daar goed voor te trainen. De meesten vallen daarom na de eerste dag al af. Om de uitvalcijfers van de Vierdaagse te verlagen, startte KNBLO-NL en Stichting De 4DAAGSE in 2009 met de eerste editie van Via Vierdaagse, een trainings- en begeleidingspro-gramma. Alleen mensen die geen lid zijn van KNBLO-NL en nog nooit een Vierdaagsekruis hebben gehaald mogen eraan meedoen. “Op die manier willen we mensen bereiken die (nog) niet bij de categorie ‘wandelaars’ horen, maar er wel van dromen om ooit mee te doen aan de Vierdaagse. Bovendien worden deelnemers aan Via Vierdaagse lid van KNBLO-NL en zo hopen we tegelijkertijd ook het aantal leden van de wandelbond te verhogen”, vertelt Gijs Janssen, projectmedewerker Marketing van KNBLO-NL.

Verschillende trainingen
Volgens Janssen is Via Vierdaagse voor de deelnemers vooral een stok achter de deur. “Voor 99 euro krijgen deelnemers een online trainingsprogramma op individuele basis aangeboden en afhankelijk van de basisconditie is dat een intensief of minder tijdrovend trainingsschema. Gemiddeld wandelen deelnemers ongeveer twee avonden in de week stevig door. Je begint bijvoorbeeld met vijf kilometer en bouwt dat aantal kilometers langzaam op.”

Maar Via Vierdaagse is meer dan alleen een online trainingsschema en een gegarandeerd startbewijs voor de Vierdaagse. Deelnemers mogen meedoen aan vijf voorbereidingswandeltochten (waaronder twee landelijke en drie regionale tochten) en kunnen bij een aantal wandelverenigingen meetrainen. Ook krijgen ze tijdens de Vierdaagse de beschikking over een exclusieve verzorgingspost met catering, blarenservice, massage en schone toiletten. Janssen vertelt dat die post vorig jaar een groot succes was. “We leren de wandelaars persoonlijk kennen, maken met iedereen een praatje en zien waar ze het voor doen. Dat schept echt een band.”

27 Procent minder uitval
Het online trainings- en begeleidingsprogramma was in 2009 meteen een schot in de roos.
In totaal startten vorig jaar 1.500 deelnemers met het programma. “Via Vierdaagse zou pas doorgaan als minstens vijfhonderd geïnteresseerden zich zouden aanmelden. Maar op de eerste dag hadden we dat aantal direct al te pakken. Het was zo’n groot succes dat de limiet van 1.500 deelnemers al snel werd bereikt”, aldus Janssen.

Uit de uitvalcijfers van de 93e Vierdaagse blijkt dat onder de Via Vierdaagse debutanten 27 procent minder afhaakte. “Met dat percentage waren we ontzettend tevreden, maar net zo gelukkig zijn we met het aantal nieuwe leden. Aan het eind van vorig jaar zeiden 201 mensen hun lidmaatschap op. Door dit project hebben we er dus bijna 1.300 leden bij”, aldus de projectmedewerker. Uit een evaluatie van KNBLO-NL blijkt bovendien dat de deelnemers het programma zeer hebben gewaardeerd. Janssen vervolgt: “Gemiddeld kregen we een ‘acht’. Ook gaf tachtig procent van de 1.500 deelnemers aan te blijven wandelen en dit jaar weer mee te doen aan de Vierdaagse. Een heel positief geluid dus.”

Officiële opening op 17 april
Belangstellenden kunnen zich vanaf 1 februari aanmelden en ook nu is er maximaal plaats voor 1.500 deelnemers.“Dit aantal is vastgesteld door de Stichting DE 4DAAGSE en heeft onder andere te maken met de begeleiding. Het moet uiteraard wel verantwoord blijven”, aldus Janssen. Nadat deelnemers zich hebben opgegeven en de inlogcode hebben ontvangen, kunnen ze meteen met trainen beginnen. De officiële opening van Via Vierdaagse is op 17 april tijdens de eerste landelijke voorbereidingstocht, de Nationale Rode Kruis Bloesemtocht in Geldermalsen. Janssen: “Op die dag krijgen de deelnemers het T-shirt uitgereikt en maken we ze warm voor datgene waar ze het uiteindelijk voor doen, de Vierdaagse.”

Voor meer informatie: www.viavierdaagse.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst