Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Appartement Van der Weijden omgetoverd in klimaatkamer 13 november 2008

door: Babette Dessing | 13 november 2008 

Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden is nog maar net terug uit Peking of hij is zich alweer aan het voorbereiden op de volgende Olympische Spelen. Om in Londen zijn titel te prolongeren wordt zijn appartement eind deze maand door b-Cat uit Tiel alvast ‘op hoogte’ gebracht.

Langebaanzwemmer Maarten van der Weijden sliep in aanloop naar zijn Olympische gouden race in Peking een half jaar lang in een hoogtetent van tweeënhalve meter groot. De komende vier jaar kan Van der Weijden zijn tentje echter weer terug de kast instoppen, want b-Cat High Altitude tovert eind november zijn woon- en slaapkamer tot 2012 om in een klimaatkamer. “Zijn sociale leven en bewegingsruimte gaat er zeker veel op vooruit”, aldus René Luyten, sales manager van b-Cat.

Klimaatboekenkast
Het geheim? Een machine ter grootte van een boekenkast die in de kelder van de woning van Van der Weijden zal worden geïnstalleerd. Met een kleine flatscreen kan hij dadelijk zelf instellen ‘op welke hoogte’ hij zich wil bevinden. Deze hoogtes variëren van 300 tot 10.000 meter hoogte. “Trainen op hoogte is voor veel sporters ideaal. Deze machine doet hetzelfde, maar dan overal waar je maar wilt. Het maakt de lucht ijler en daarvoor moet de sporter normaal gesproken de bergen in. Het zuurstofpercentage wordt lager, waardoor je meer rode bloedcellen aanmaakt. Hierdoor verbetert je uithoudingsvermogen; eigenlijk bouw je natuurlijke EPO op”, aldus Luyten.

Zowel voor Van der Weijden als voor b-Cat heeft de samenwerking voordelen. “Het is natuurlijk mooi meegenomen dat Maarten door zijn gouden Olympische medaille een bekende Nederlander is geworden, maar dat is niet de enige reden dat we bij hem aan de deur klopten.” Volgens Luyten was dit ook gezien zijn achtergrond. “Van der Weijden genas van leukemie en is een boegbeeld van de genezen leukemiepatiënt geworden. We hopen met onze samenwerking dan ook bekender in de medische wereld te worden.”

Weinig animo in Nederland
De installaties van b-Cat zijn echter niet alleen geschikt voor topsporters, ook amateuratleten hebben baat bij het product. De installatie levert volgens Luyten ook diverse medische voordelen op. “Minder astmaklachten, snellere vetverbranding en een betere schildklierwerking; noem maar op. Het hele metabolisme verandert: het hart klopt sneller, je lichaam werkt langer door en zuurstof wordt beter naar de spieren getransporteerd.”

Toch loopt Nederland niet bepaald warm voor een product waar zoveel groepen voordeel bij hebben. Op dit moment heeft b-Cat slechts drie installaties verkocht. Zo heeft NOC-NSF een hoogtekamer, is er een installatie in een commerciële sportschool in Lienden geplaatst en eind deze maand gaat Van der Weijden het derde apparaat gebruiken. Ook Luyten heeft geen idee waarom er niet meer producten worden verkocht. “Het is toch een simpele technologie met veel voordelen die niet al te gek duur is. In het buitenland slaat de installatie wel aan. In Duitsland hebben we net de vijftiende installatie aangelegd. In Slovenië rusten we complete hotels, sportcentra en basketbalvelden uit met de hoogte-installaties.” Het bedrijf is op dit moment in overleg met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) over een mogelijke samenwerking.

Voor meer informatie: www.b-cat.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst