Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Heden & Verleden-Item

TT Assen verzweeg dodelijk ongeluk 29 april 2008

door: Jurryt van de Vooren / Sportgeschiedenis.nl

Op 4 mei a.s. is de GP wegrace in China. Motorcoureur Piet Knijnenburg (1918) won in 1946 de eerste naoorlogse TT in Assen. Twee jaar later reed hij op hetzelfde circuit door het bloed van Finse coureur Gosta Lönnfors, die net daarvoor dodelijk was verongelukt. De organisatie verzweeg echter dat er een dode was gevallen. Voor beelden van Knijnenburg klik hier. Voor beelden van de geschiedenis van de TT in Assen klik hier.

Vele motorliefheb-bers verheugden zich in 1948 op de TT van Assen. Ook Piet Knijnenburg deed mee, de winnaar van 1946. In die editie, de eerste van na de oorlog, kwamen overigens alleen Nederlanders aan de start. Niettemin leefde de TT in die tijd enorm. Knijnenburg over de race van 1946: “Het was er ontzettend druk, echt een enorme belangstelling.” Uit de filmbeelden van 1946 blijkt dat het die dag bijzonder onrustig was. Bij de start van de 350 cc brak een vechtpartijtje uit in het publiek, waar een bereden agent op afstormde om de gemoederen te kalmeren. Tijdens de rest van de wedstrijd werd het publiek weggehouden door de politie.

Twee jaar later werd de TT opgeschrikt door een veel groter drama. Op 28 juni 1948 schreef De Leeuwarder Courant hierover: ‘De Asser TT-races waren aangekondigd als de grote krachtmeting tussen de Italianen en de Engelsen in de 500 cc. Het circus van de motorduivels heeft echter een gevoelig verlies geleden. De dood mengde zich in de strijd.’ Want in de 350 cc verloor de Finse coureur Gosta Lönnfors de macht over zijn stuur en knalde tegen de stropakken aan, die in de bocht stonden. Hij stuiterde terug de baan op, waar hij werd overreden door een Franse coureur. Op weg naar het ziekenhuis stierf de Fin en werd daarmee het eerste dodelijke slachtoffer in Assen.

Niemand wist op dat moment echter dat dit drama zich had afgespeeld, de organisatie hield het in eerste instantie stil. Sterker: bijna op hetzelfde moment werd omgeroepen dat het circuit van Assen het veiligste van Europa was, omdat er nog nooit een dodelijk ongeluk was geweest. De race werd niet stilgelegd, zodat Knijnenburg de onheilsplek passeerde. En daar bleef het niet bij, zei hij later: “Ik reed de volgende ronde zelfs door het bloed van Lönnfors.”

Aan het einde van de dag bleek dat er naast één dode ook nog zes gewonden waren gevallen, van wie twee zeer ernstig. Maar dat wist niemand die in Assen had gekeken naar de race. Het ANP schreef: ‘Teneinde de kalmte onder het publiek en de rijders zoveel mogelijk te bewaren, had men deze ongelukkige afloop door de luidspreker niet bekend gemaakt.’ Pas ’s avonds werd dit nieuws naar buiten gebracht.

En zo dachten alle toeschouwers de hele dag dat het circuit van Assen het veiligste van Europa was, omdat er nog nooit een dodelijk ongeluk was geweest. En zo kon Knijnenburg door het bloed rijden van zijn Finse collega, die een ronde eerder zo dramatisch zijn einde had gevonden.

Kijk voor meer motorsportberichten op Sportgeschiedenis.nl:
- Vergeten Sporthelden: Piet Knijnenburg
- Parijse toestanden tijdens Nacht van Assen
- Assen is dol op de geur van urine in de ochtend

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst