Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Heden & Verleden-Item

Korfbal is een vieze sport 15 april 2008

door: Jurryt van de Vooren / Sportgeschiedenis.nl

Op 19 april is in Rotterdam de finale van de Korfbal League. Een eeuw geleden werd korfbal door de Nederlandse medici nog beschouwd als een vieze sport. Beelden van een korfbalinterland uit 1946 tussen Nederland en België staan trouwens hier.

In 1902 volgde de Amsterdamse leraar Nico Broekhuijsen een cursus in het Zweedse Nääs. Hier leerde hij de regels van balsport ringböll. Terug in Amsterdam sleutelde hij met enkele collega’s aan de spelregels en introduceerde op 10 januari 1904 de beginselen van de nieuwe sport korfbal.

Omdat Broekhuijsen leraar was, ontwikkelde zijn sport zich vooral via de gymnastieklessen op school. Opvallend was dat korfbal de nodige weerstand opriep door de bijzondere spelregels. Want het wordt in gemengde teams gespeeld, wat bij buitenstaanders altijd ontspoorde gedachten ontlokt over al dan niet gezamenlijk douchen. Honderd jaar geleden waren er nog veel meer zorgen.

Het stond zelfs keihard in de kranten: ‘Korfbal is een monster, dat zijn klauwen naar alle zijden uitstrekt.’ Het was uiterst onzedelijk om zowel met mannen als vrouwen in één team te spelen. Eigenlijk was het helemaal een schande dat vrouwen aan sport deden, want daarvoor waren zij nu eenmaal niet op deze wereld gezet, aldus het religieuze deel van de Nederlandse bevolking.

Ook de kledij van de korfballers was een probleem. De eerste korfballers speelden aanvankelijk nog met hoeden op en enkelrokken, maar dat harnas werd al snel vervangen door een sportieve uitrusting, die hoofden en benen onbedekt liet. Deze luchtigheid werd een eeuw geleden bijna beschouwd als openbare pornografie.

En in 1908 ondervroeg het tijdschrift Sport ruim 800 geneesheren over de opkomst van de moderne sport. Hierin werd onder meer gevraagd wat volgens hun een hygiënisch verantwoorde sport was. Korfbal kreeg slechts vier stemmen, en zag de volgende sporten boven zich op het lijstje staan als meer hygiënisch verantwoord: zwemmen, tennis, roeien, wielrijden, gymnastiek, alle openluchtspelen, schaatsenrijden, paardrijden, wandelen en schermen.

Kortom: honderd jaar geleden was korfbal een vieze sport.

Kijk voor meer korfbalberichten op Sportgeschiedenis.nl:
Vergeten sporthelden: Nico Broekhuysen
Korfbal is supervetcool

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst